След безплатна консултация и диагностика на състоянието за Вас ще бъде изготвена индивидуална програма за постигане на желаните резултати.

Темата е актуален здравословен проблем, срещан често при хората от различни пол, възраст и раса. Някои автори го наричат „Епидемията на 21ви век“. Целулитът представлява прекомерно натрупване на мастна тъкан, което води до увеличаване обема на мастните клетки (адипоцити), в резултат съединителната тъкан също се деформира и повърхността изглежда неравна. Може да разгледаме целулитът и локалните мастни натрупвания като метаболитно нарушение. Като основна причина за развитието му се приема продължителното поддържане на положителен енергиен баланс вследствие на повишен енергиен прием, понижен енергоразход или комбинация от двете. Съществуват редица фактори: Наследственост: генетична предразположеност и чувствителност към разстройства на кръвообращението, силно изразяващи се в разпределението на телесната мазнина;

Хормонално действие: Ниски нива на тестостерон, асоцииран с повишени нива на кортизол, спомагат за коремното затлъстяване; високи нива на естрогени се асоциират с повишаване на гънките на трицепса, на бедрата и на задните части;

Пол: Съществуват различия в структурата на съединителнотъканните влакна в хиподермата изасегнатите зони от локализирано затлъстяване са различни между жените и мъжете. 

Бременност: увеличаването на естрогените предизвиква задържане на вода и забавяне на кръвообращението. Мазнини могат да бъдат открити по всички части на тялото, а целулитът предпочита определени места: вътрешната, горната и задната част на бедрата, вътрешната част на коленете, корем, ханш, седалище, долната част на гърба, вътрешната и задната част на мишницата, глезените.

Терапиите са насочени към подобряване на кръвообращението, подсилване на фиброзната структура на съединителната тъкан, намаляване на обема на мастните натрупвания и междуклетъчното лимфно натоварване: